De 10 meest voorkomende videomarketing fouten en hoe deze te ontwijken zijn
Inschrijven
Blog / Videomarketing

De 10 meest voorkomende videomarketing fouten en hoe deze te ontwijken zijn

Indy / donderdag 7 september 2017
Leestijd: +/- 7 minuten

Video marketing is een snelgroeiend en competitief spel. Video is op dit moment de koning van content en heeft zijn top nog lang niet bereikt. Er is een overvloed aan content, één video de wereld in schieten is als in een sneeuwstorm de aandacht willen vestigen op één sneeuwvlok. Nog voor je met je ogen kan knipperen ben je ondergesneeuwd. Wat echter als het je lukt de storm te zijn?

Om dit te kunnen moet je videomarketing strategie van begin tot eind kloppen, dat zijn veel dingen waar je aan moet denken en dit gaat in de praktijk toch een stuk moeilijker dan gedacht. Wij zien veel bedrijven, merken, maar ook marketeers steeds dezelfde fouten maken, zonde!

Hier is een lijst met de 10 meest voorkomende fouten en hoe jij deze kunt voorkomen.

1. Wat is het verhaal?

Het vertellen van verhalen is altijd al een groot deel van communicatie geweest. Van 40.000 jaar oude grotschilderingen tot 19e eeuwse sprookjes en nu de video’s op YouTube die ondersteunt worden door Advertenties die ook allemaal nog een verhaal delen. Verhalen helpen ons om de wereld om ons heen te begrijpen en video marketing zorgt ervoor dat het verhaal dat je bedrijf of merk verteld blijft hangen en aanzet tot een bepaalde actie of gedachtegang. Het bouwt een band. Sommige merken domineren de marketingwereld puur omdat ze de beste verhalen vertellen en mensen weten te binden op basis van gevoel. Nike is hier een goed voorbeeld van, het grootste sportmerk ter wereld en het is wel duidelijk waarom:

Nike vertelt inspirerende verhalen en probeert sporters alles uit zichzelf te laten halen, waarbij ze uiteraard kleding van Nike dragen. Een verhaal kan altijd in drie delen worden opgesplitst: Het begin (probleem), het midden (oplossing) en de afsluiting (voordelen). Begin je verhaal altijd met een herkenbaar vraagstuk of een probleem. Dit is het moment waarop een emotionele band ontwikkeld, de klant herkent zich ergens in en dit roept gevoelens op. Vervolgens breng jij de oplossing in de vorm van jouw product of dienst, dit wekt interesse op bij de klant om meer informatie te krijgen. Als laatste sluit je af met de voordelen (USP’s) en haal je de klant over om actie te ondernemen.

2. Er wordt teveel nagedacht

Je geeft veel om je bedrijf of merk, begrijpelijk. Marketing is het visitekaartje en dit neem je serieus. Dit betekent echter niet dat al je marketing uitingen super serieus moeten zijn. Dit is een gevaarlijke mindset die veel bedrijven voeren en eindigt vaak in saaie, onopvallende uitingen. De kracht van een viral video zit hem juist in de herkenbaarheid en humor. Hoe indirecter je stukje content gaat over je product of dienst hoe succesvoller je slagingspercentage van je campagne is. Dat is voor veel bedrijven en merken lastig natuurlijk omdat je niet direct jouw product of dienst kan promoten naar de kijker.

Kijk eens naar de volgende video. Als hier van tevoren was gevraagd: ‘’Kunnen onze kijkers zich wel identificeren met pinguïns?’’ of ‘’Is de dronken hond die zijn baas sms’t niet respectloos?’’ was de video een stuk minder vermakelijk geweest en dus ook minder goed blijven hangen. 

3. Het duurt te lang

Er is een overvloed aan content en er wordt op YouTube alleen al elke minuut 500 uur aan nieuw videomateriaal geüpload. Er is een groot aanbod aan video, de aandachtsboog van de kijker wordt steeds korter en er is teveel afleiding. Je wil het liefst zoveel mogelijk informatie in één video proppen, maar dit gaat gewoon niet altijd en heeft eerder een negatief dan positief effect. De duur van de video is sterk afhankelijk van de manier waarop je de video content inzet. Zet je hem in voor “koude” promotionele doeleinden dan is 01:00 al snel te lang. Is de kijker specifiek op zoek naar informatie over jouw product of dienst dan mag de video gerust langer duren. Zolang de kijker maar verder word geholpen.

4. Goedkoop is duurkoop

Video marketing kost geld. Het zal verleidelijk zijn om te besparen waar het maar kan, misschien kies je ervoor om met de goedkoopste partij samen te werken of probeer je het binnenshuis te doen zonder enige ervaring. Budget is altijd een pijnlijk punt op het gebied van video, maar het geeft ook een wereld van verschil in kwaliteit en uiteindelijk succes van je video marketing campagne. Goedkoop is duurkoop en dit geldt zeker voor video marketing. Video Marketing komt tot stand vanuit een nauwe samenwerking tussen verschillende expertises. Zoals een strateeg, creative, cameraman/editor, video marketeer. Deze specialisten denken allen na over de video campagne om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen.

Met een video van lage kwaliteit loop je zelfs het risico om afbreuk te doen aan je imago, klanten zien dit als onprofessioneel en kiezen liever voor een betrouwbaardere partij. Onze tip: Overleg even met een expert! Er kan binnen verschillende budgetten gewerkt worden en je krijgt waarvoor je betaald. Ons motto is: Één video is géén video. Het is belangrijk om periodiek relevante content aan de kijker te kunnen bieden, dit is nodig om de sneeuwstorm te zijn in plaats van een vlokje. Het is beter om op lange termijn te denken dan voor de korte termijn strategie te gaan. Er komt meer bij kijken dan slechts het eenmalig produceren van een video om jouw gewenste marketing doelstellingen te kunnen realiseren.

5. Focus op de klant

Als marketeer ben je trots op je product. Er zijn waarschijnlijk wel honderd USP’s waarover je gepassioneerd kunt vertellen, maar dit wil de klant niet horen. De klant is druk, kritisch, wil zo snel mogelijk een oplossing en denkt alleen: ‘’What’s in it for me?’’. Zorg dat je boodschap de informatie bevat die de klant daadwerkelijk verder helpt.

6. Wat moet er gebeuren?

Wat is het doel van de video? De klant heeft de boodschap ontvangen, en nu? Als je geen resultaten ziet uit je video marketing uitingen dan gaat er iets niet goed. Hoe ziet je call to action eruit?

Meer weten over calls to action op YouTube? Lees ook: How-to: Aan de slag met mobiele interactieve eindschermen op YouTube.

Uiteraard is het belangrijk dat je video vermakelijk is, maar dit is slechts een factor die bijdraagt aan je hoofddoel. Moet de klant een actie ondernemen na het zien van de video? Zorg dan dat deze optie aanwezig is, dat de knop of link goed zichtbaar is, makkelijk te gebruiken valt en motiveer de klant hier naartoe. De video zelf moet gaan over alles wat de klant wil weten, maar de laatste paar seconden zijn jouw moment om als marketeer te shinen!

7. Zorg voor genoeg promotie

Het produceren van een video is veel werk, vergt veel tijd, energie en kan soms zelfs even frustrerend zijn. Als het productieproces eenmaal klaar is en de video staat online wil je het liefste lekker achterover zitten en de klanten binnen zien stromen, maar zo makkelijk gaat dat helaas niet. 

Vanaf het moment dat de strategie bepaald wordt moet je nadenken over het soort platformen die ingezet gaan worden. Op basis daarvan worden de video formats bepaalt om het best mogelijke resultaat te kunnen behalen. Voordat de opnames beginnen moet de distributie strategie al heel concreet op papier staan zodat je hier in je concept en productie fase rekening mee kan houden.

De video moet op genoeg significante platforms gedeeld worden, de juiste aandacht krijgen en op de beste momenten aan de doelgroep worden aangeboden. Voordat het productieproces begint moet je dus al een publicatieplan hebben liggen. Denk binnen het publicatieplan bijvoorbeeld aan: Wordt dit een betaalde of organische campagne? Waar wordt de video verspreid? Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk ‘recyclen’? Hoe kunnen we om de video heen nog meer content creëren?

8. Past de video wel bij je bedrijf of merk?

Marketing is het visitekaartje van je bedrijf, video marketing dus ook. Het lijkt misschien een bijzonder en losstaand project, maar het is belangrijk om in de bestaande en herkenbare stijl te blijven werken en in lijn te blijven met de rest van de marketing uitingen. Video is net zoals tekst en afbeeldingen een middel om te communiceren met je doelgroep. Zie het daarom als onderdeel van je marketing mix en niet als een losstaand middel. Het één vult het ander aan.

Door te werken met een vaste video marketing partij wordt de huisstijl bewaakt en wordt er meegedacht in de bestaande marketing stijl van het bedrijf of merk. Op deze manier vloeien de verschillende campagnes goed in elkaar over, dit helpt om een sterk imago te bouwen en naar lange termijn doelstellingen te werken. 

9. Je bent video SEO vergeten

De dagelijks veranderende SEO wereld is niet altijd een pretje voor marketeers, maar het is noodzakelijk. Zonder SEO geen zichtbaarheid en zonder zichtbaarheid geen conversie want alleen het uploaden van je video is niet genoeg om bekeken te worden. SEO is een van de beste manieren waarop klanten je content kunnen vinden en zo moeilijk is het eigenlijk niet.

Begin met het toevoegen van metadata aan je video. Bedenk een goede titel, omschrijving, hang hier genoeg relevante tags aan en zorg dat je het zoekwoord waarop je focused hierin gebruikt. Zo ziet dit er op YouTube uit:

Meer leren over video SEO? Lees dan ook: Video SEO: Zo scoort je video organisch in Google!

10. Het is te ingewikkeld

Het kan goed zijn dat je product of dienst meerdere doelgroepen kent. De kans dat je met één video verschillende soorten doelgroepen aanspreekt is echter heel erg klein. Met een onbekende communiceer je anders dan met een toekomstige klant, bestaande klant, zakelijke partij of iemand die geen tijd heeft om de hele video te bekijken. Wil je toch maar één verhaal aan iedereen tegelijk vertellen? De kans is groot dat niemand dan luistert, want niemand voelt zich persoonlijk aangesproken. Hier komt ons motto: Eén video is géén video weer om de hoek kijken. Het is van groot belang om een relevante boodschap op het juiste moment aan de doelgroep aan te bieden.

Bedenk daarom van tevoren goed welke doelgroepen jouw bedrijf of merk kent, doe hier onderzoek naar en baseer de video die je maakt op één van deze groepen of nog beter: maak voor elke doelgroep een passende video.

Er komt veel kijken bij video marketing, van begin tot eind zijn er veel aspecten waaraan gedacht moet worden en het is niet gek dat hier fouten in gemaakt worden. De online wereld verandert razendsnel en als je niet dagelijks bezig bent met video marketing kan je bijna niet op de hoogte blijven. Wij adviseren daarom altijd om een professionele partij te betrekken bij het video marketing proces.

Blog / Videomarketing

Zo bepaal je de KPI's voor je online video

Met behulp van Google Brandlab heb ik een aantal vragen voor je opgesteld, aan de hand hiervan kun je de KPI’s voor je video marketing campagnes makkelijker bepalen.

Laatste posts