3 mooie manieren om jouw videomarketing strategie naar een nieuw level te tillen
Inschrijven
Blog / Videomarketing

3 mooie manieren om jouw videomarketing strategie naar een nieuw level te tillen

Indy / maandag 16 oktober 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

Video is snel onderweg om een van de meest effectieve marketing tactieken te worden. Recent onderzoek van AIB wijst uit dat de ROI van video advertising in 2017 met maarliefst 42% is gestegen en de voorspelling is dat dit het komende jaar verder doorgroeit. Alhoewel dit mooie vooruitzichten zijn zijn er nog veel bedrijven die geld en tijd besteden aan online video content  die niet het gewenste resultaat opleveren.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om naast de productie en verspreiding van je video(‘s) ook een videomarketing strategie te hebben, dit heeft namelijk grote invloed op het langdurige succes van je video content. Benieuwd hoe jij dit kan toepassen? Hierbij deel ik 3 voorbeelden met je:

Gebruik data om je video marketing strategie te onderbouwen

Ieder bedrijf heeft data in zijn bezit, want waar een klantenbestand is, is data. Vaak wordt hier nog te weinig gebruik van gemaakt of wordt er niet goed gekeken naar welke data nu daadwerkelijk aanwezig is. Om verschil te maken en een succesvolle videomarketing campagne te draaien is het noodzakelijk om te weten wat jouw doelgroep drijft om voor jouw product, dienst en bedrijf/merk te kiezen. Ten eerste moet je weten wie je doelgroep is en hier kan je onderzoek naar doen door als startpunt bijvoorbeeld je klantenbestand te analyseren.

Heb je al een duidelijk beeld van je doelgroep? Dan ben je een stap verder. Gebruik deze inzichten om de inhoud van je videomarketing strategie te gaan bepalen.

Gepersonaliseerde video content voor een hoger doorklikpercentage

Het wordt steeds moeilijker om de aandacht van je doelgroep te grijpen, laat staan vasthouden. Waarom? We worden gebombardeerd met content en onze aandachtsboog krimpt. Je moet relevant zijn. Niet één keer, maar video voor video contact maken met je doelgroep. Gelukkig is er nog hoop, door bijvoorbeeld gepersonaliseerde video content te gebruiken kun je de resultaten drastisch beïnvloeden.

Hoe kun jij van start gaan met gepersonaliseerde video content? Het is belangrijk om in te spelen op iets wat jouw doelgroep persoonlijk raakt en waardoor ze zich aangesproken en verbonden voelen met jouw boodschap. Dit kan al door: Het toevoegen van bijvoorbeeld de naam, functietitel, bedrijfslogo of LinkedIn foto in de video.

Een goed voorbeeld hiervan is YMCA die gepersonaliseerde video content gebruikt om de club sponsors meer of voor langere tijd te laten doneren. Dit gebeurde heel subtiel in een video waar de sponsor door verschillende kinderen bedankt werd voor de bijdrage die hij geleverd heeft en wat voor positief effect dit heeft gehad binnen de community. Deze video campagne had een 76,4% doorklikpercentage en 82% van de kijkers heeft de video afgekeken. Veel donoren gaven aan zich erkent te voelen, zelfs als er een kleine bijdrage was gedaan.

Het succes van gepersonaliseerde video wordt meestal gemeten op basis van kijkersloyaliteit. Uiteraard heb je ook je eigen KPI’s, bijvoorbeeld het aantal kliks of conversies, maar de kijkersloyaliteit zegt iets over de aandacht die de kijker heeft voor de video. Dit geeft aan hoe succesvol en gepersonaliseerd jouw video is. Haakt iedereen na 10 seconden af op een 2 minuut durende video? Dan heb je de aandacht niet goed weten vast te houden en zou je de inhoud van je video moeten aanpassen. Grote kans dat je video nog persoonlijker en daardoor relevanter gemaakt kan worden. Als een video ‘’over jou gaat’’ haak je niet snel af, je wordt nieuwsgierig en voelt je gezien, gewaardeerd of zelfs belangrijk. Dit zorgt ervoor dat men blijft kijken.

Een beetje inspiratie nodig? Onderstaand een aantal manieren waarop je gepersonaliseerde video kan inzetten:

Engagement binnen iedere doelgroep

Om het geruis van alle video content te overstemmen is het belangrijk om je doelgroep direct aan te spreken. Het wordt steeds moeilijker om op te vallen tussen de overkill aan content, hierbij komt ook nog dat video het hardste groeit van alle content soorten. Wij zeggen altijd: De wereld van online video is net een sneeuwstorm waarbij jouw bijdrage snel verdwijnt als klein sneeuwvlokje tussen alle anderen, maar wat nou als het jou lukt om de storm te zijn? Dit bereik je enkel door het hebben van een goede videomarketing strategie, strakke targeting en het bieden van relevante content op de juiste momenten. Dit kan zoals eerder besproken met gepersonaliseerde video content, maar ook dit soort video’s moeten gericht worden aan één groep.

Als eerste is het belangrijk om één doelgroep te kiezen en deze rechtstreeks aan te spreken. Het is verleidelijk om tòch het grotere publiek aan te spreken, wie weet wat daar uitkomt.. Maar het werkt nadelig op de eindresultaten. Om de hoogst mogelijke interactiviteit en kijkersloyaliteit te behalen is het van groot belang om relevante content te delen. Vraag jezelf eens af: Wat vindt jouw doelgroep interessant? Waardoor worden ze gekieteld? Misschien heb je iets kunnen vinden tussen alle data waaruit blijkt dat je doelgroep behoefte heeft aan iets of een bepaald effect ervaart na het gebruiken van jouw product of dienst. Hoe kan je hierop inspelen en vooral: Hoe kun je deze subtiel verpakken in een videoboodschap?

Een mooi voorbeeld is Ernst & Young die de 207 finalisten van de jaarlijkse Entrepreneur of the Year Awards een video stuurde waarin de finalisten bekend werden gemaakt. De video is buiten de 207 finalisten die hem ontvangen hebben 550 keer bekeken, dit betekent dat de video veel door de finalisten gedeeld is. Hiernaast was er een 69,5% doorklikpercentage en is 71% van de kijkers helemaal tot het einde blijven hangen. Dit is misschien een voor de hand liggende doelgroep waarbij de content super relevant is, maar het benadrukt weer even: video content moet relevant zijn voor de kijker. Hierin zit je succes en hierdoor stimuleer je engagement.

 

Laatste posts