De bureauwereld wordt geherconfigureerd en videomarketing neemt het voortouw
Inschrijven
Blog / Videoproductie, Videomarketing

De bureauwereld wordt geherconfigureerd en videomarketing neemt het voortouw

Indy / donderdag 17 mei 2018
Leestijd: +/- 5 minuten

De bureauwereld heeft het niet gemakkelijk, aldus Adformatie: ‘’De beurskoers van the big four  (WPP, Publicis, Omnicom en Interpublic Group) is de afgelopen maanden gekelderd. Hoewel de budgetten sinds de crisis weer zijn toegenomen, zijn deze niet teruggekomen op het oude niveau. Onderzoek onder adverteerders bevestigt dat er geen grote stijgingen te verwachten zijn. Bureaus die nog leunen op traditionele media hebben een probleem. De uitdaging waar de bureauwereld voor staat, zie je terug in het bureaumodel. Dat begint al bij de dienstverlening. Die is gebouwd op traditionele media.’’

Bereidheid en adaptief vermogen cruciaal voor bureaus

De reclamewereld wordt al enige tijd opgeslokt in de hogesnelheidstrein van verandering. De markt ziet er bijna iedere dag weer anders uit en ontwikkelt zich in zo’n rap tempo dat niemand hier compleet overzicht in kan houden. Ook de behoefte van adverteerders verandert snel. De grote vraag is: Wat moeten bureaus doen om deze onophoudelijk veranderende industrie voor te blijven? En hoe ziet het bureau van morgen er eigenlijk uit?

“Niemand heeft een kristallen bol en niemand kan zeggen hoe de bureauwereld er in de toekomst precies uit zal zien”, zegt Michael Kassan, Chairman en CEO bij MediaLink. “Maar wat we wel kunnen zeggen, is dat er een echte bereidheid moet zijn vanuit bureaus om meer adaptief te zijn en een afspiegeling van de behoeften van de klant. Alleen degenen die zich kunnen aanpassen, zullen overleven.”

Koppel creativiteit aan data inzicht

Wat er nu gebeurt is dat de traditionele bureaus zoveel mogelijk verschillende disciplines in huis proberen te halen, wat leidt tot differentiatie. Deze full-service strategie houdt geen stand, maar het is wel van belang om aan de groeiende vraag van de adverteerder te voldoen. Hoe kan creativiteit bijvoorbeeld gekoppeld worden aan data inzicht?

Een traditioneel bureau is niet gewend om deze twee disciplines te combineren en er zijn hierdoor te weinig inzichten om campagnes op te bouwen. Hierover zegt Kassan: “De toekomst zal gaan over het “trouwen” van creativiteit met data, wat betekent dat bureaus ervoor moeten zorgen dat ze collega’s aan boord hebben die gegevens op een creatieve manier kunnen ontleden.”

Sommige van de ‘voor de hand liggende’ gebieden waarop bureaus zich moeten concentreren, om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de toekomst, zijn onder meer AI en voice zegt Nancy Hill, voormalig President en CEO van 4A’s. “Het is belangrijk voor bureaus om dit soort ontwikkelingen uit te zoeken, omdat klanten het onmogelijk kunnen bijbenen.”

Dit geldt ook voor videomarketing. Video is over de laatste jaren een onmisbaar onderdeel binnen marketing geworden, maar nog steeds niet helemaal volwassen. Zowel op creatief als technologisch gebied ontwikkelt video zich in rap tempo en videomarketing is tegenwoordig zoveel meer dan het bedenken van een tof concept en het produceren van een video.

Data en creatie versterken beiden de videomarketing aanpak. Bureaus staan nu voor de uitdaging om het één niet ten koste te laten gaan van het ander. Zo heeft ieder videomarketing project een aantal specialisaties nodig om de titel ‘’videomarketing’’ volledig te kunnen uitdragen. Het voordeel hiervan ten opzichte van een traditioneel reclamebureau is dat de doelstellingen van de video content daadwerkelijk bereikt worden door de gespecialiseerde aanpak. Dit is wat de adverteerder verwacht.

Het videomarketing bureau van de toekomst

Als we kijken naar videomarketing zien wij de volgende onderwerpen als leading binnen deze specialisatie: strategie, data, verhaal, creatie en resultaat.

Wees adaptief als bureau en zorg dat je de juiste mensen in dienst hebt om deze disciplines op te kunnen pakken, of creëer de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen in trends en ontwikkelingen met externe specialisten. De behoefte van de adverteerder is veranderd en er moeten mensen aan tafel die gespecialiseerd zijn om aan de vragen van de adverteerder te kunnen voldoen.

Traditionele bureaus blijven last houden van overhead, focus, prijs, concurrentie en differentiatie. Daardoor gaan adverteerders zelf meer in-huis doen om de controle te houden en om efficiënter te kunnen werken. Dit houdt onder andere in dat ideeën sterker moeten zijn dan ooit en ook de resultaten hiervan moeten zichtbaar zijn. Kleinere, specialistischere onafhankelijke bureaus krijgen hierdoor meer kans om te groeien en werk te leveren die past bij de adverteerder en bureau.

Er zal in de toekomst niet één “juist” model zijn, maar juist meer diversiteit in specialisme omdat de uitdagingen van marketeers en het technologie landschap zullen blijven veranderen. Focus op creatieve uitmuntendheid op het gebied van jouw specialisme, hierdoor zullen bureaus zich in de toekomst van elkaar onderscheiden.

Alle sleutelrollen binnen één bureau

Meet the FJ Minds! Dit zijn de gezichten achter de scorende concepten.

 

Fabian – Strategy Mind

“Ik ben verantwoordelijk voor de strategie binnen het hele videomarketing proces. Vanaf de eerste de-briefing tot en met de eindevaluaties zorg ik ervoor dat de opdracht van de klant doorvertaald wordt naar alle FJ Minds. Het uitdagen van de klant om inzichten te ontdekken en deze te vertalen naar impactvolle verhalen is mijn passie.’’

Jasper – Result Mind

“Binnen FJ vind ik de balans tussen creatie en marketing (data) met alle ontwikkelingen op het gebied van tech en benader ik de project uitdaging vanuit verschillende disciplines om samen naar één en hetzelfde doel te werken.’’

Maren – Story Mind

“Mijn passie ligt bij het creatieproces van verhalende content en het hiermee aanspreken van doelgroepen. Bij FJ bedenk ik de video concepten en zorg ervoor dat de distributiestrategie hier vanaf het begin in wordt meegenomen. Dit begeleid ik binnen het hele maakproces van de video’s.’’

Chris – Data Mind

“De doelgroep bereiken, dat wilt iedereen! Ik zorg ervoor dat de video’s van onze klanten de beste resultaten opleveren door middel van data onderzoek. Door de constante ontwikkelingen in online media kan ik mijzelf en onze klanten blijven uitdagen!”

Jasper – Video Mind

“Verhalen maken geeft mij betekenis, zo wilde ik ooit schrijver worden maar film vind ik het meest interessante medium. Ik houd me bezig met het vormgeven van de videoproducties en het doorvertalen van de boodschap, aan de doelgroep, in de juiste vorm.”

Joost – Animation Mind

“Verhalen vertellen via visuele elementen is ontzettend bevredigend! Ik houd ervan om de boodschap van de klant om te zetten naar een een leuke, creatieve, inspirerende en begrijpelijke ervaring. Van script tot aan design.”

Indy – Marketing Mind

“Wat mijn collega’s creëren verbaast mij elke dag weer en dit  mag ik met de hele wereld delen! Ik gun het iedereen om het succes van videomarketing te ontdekken en help anderen graag verder door o.a. het delen van inspirerende content en het organiseren van ons jaarlijks videomarketing congres.’’

Blog / Videomarketing

LinkedIn introduceert video-advertenties

In maart maakte product directeur Abhishek Shrivastava van LinkedIn Marketing Solutions bekend dat er een nieuw advertentietype wordt gelanceerd op het zakelijke platform. Hoewel een doorsnee LinkedIn-newsfeed al veel video’s bevat bleven de videoadvertenties tot op heden nog achterwege. Het professionele netwerk van Microsoft introduceert nu een native advertentie-indeling, waarin videoadvertenties als zelfstandige berichten in de feed worden weergegeven.

Laatste posts