Fabian deelt 5 YouTube en videomarketing ondernemerslessen bij 7 Ditches TV
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Fabian deelt 5 YouTube en videomarketing ondernemerslessen bij 7 Ditches TV

Indy / donderdag 30 november 2017
Leestijd: +/- 20 minuten

7 Ditches TV is het grootste videoplatform voor ondernemend Nederland en onlangs was Fabian hier te gast. Aan tafel bij Ronnie Overgoor deelde hij zijn 5 belangrijke ondernemerslessen op het gebied van het inzetten van YouTube en videomarketing voor ondernemers.

 

1. Eén video is géén video

Het is een probleem waar iedere marketeer wel eens tegenaan gelopen is. Hoe zorg je nu dat jouw product of dienst verkoopt? We worden allemaal gefrustreerd door advertenties die ons direct een product of dienst willen verkopen. Het voelt te opdringerig en schiet daarmee het doel voorbij. Er wordt nog te vaak gebruik gemaakt van de eenmalige marketing inzet waarbij niet wordt nagedacht over de lange termijn verhouding met de (potentiële) klant, die in deze tijd noodzakelijk is voor het realiseren van een conversie.

De laatste tijd lijken (gelukkig) steeds meer marketeers zich bewust te worden van dit probleem, maar wat is nou dé manier om kopers bezig te houden en te verbinden? Het is een kunst om de juiste balans tussen data en creativiteit te vinden en de klant hiermee te verbinden, koesteren en laten converteren binnen de verschillende fases van de klantreis. Hierin speelt video, maar vooral de manier van inzet hiervan een grote sleutelrol.

Eén video de wereld in schieten is als in een sneeuwstorm de aandacht willen vestigen op één sneeuwvlok. Nog voor je met je ogen kan knipperen ben je ondergesneeuwd. Wat echter als het je lukt de storm te zijn? Iedere fase die de klant doorloopt, van de eerste ontmoeting met het merk of dienst tot de aanschaf of gebruik van het product of dienst moet op elkaar afgestemd zijn en elke stap verder in het traject moet ook van toegevoegde waarde zijn voor de klant.

Wij geloven bij FJ heilig in de lange termijn en naar een lange termijn-doelstelling toewerken vergt meer dan af en toe zichtbaar zijn door de inzet van ‘’eenmalige’’ video’s. Een geoptimaliseerde klantreis creëert customers for life. Loyale klanten die zich persoonlijk verbonden voelen met jouw werk zijn van terugkerende waarde. Dit noemen wij de video customer journey. Hetzelfde principe, toegepast op structurele video content.

Zorg dat je je doelgroep niet 1 keer inspireert maar dat je dit vaker doet om je boodschap echt te laten werken. Zorg ervoor dat je verhalen blijft maken waarvan de kijker de tone of voice en look & feel herkent.

Tip: Denk eens aan de reis die je klant nu maakt.. Waar loopt het vast? Heb je moeite om inzicht te geven in wat je precies wilt communiceren? Visualiseer dan de huidige klantreis en kijk waar video als vorm van toegevoegde waarde kan zijn.

2. Maak YouTube onderdeel van je klantreis

Wat voor soort video’s ga je maken en voor welk platform?

YouTube is gemaakt voor content creators die geld kunnen verdienen en voor merken/bedrijven die campagnes willen draaien op het grote sociale platform. Externe players zijn ontworpen om bedrijven te helpen met het serveren van video’s op hun websites voor marketing, support en sales doeleinden.

Externe players plaats je dus normaliter op je eigen website waarbij video content op YouTube zijn eigen unieke strategie nodig heeft.

Iedereen kent YouTube (8.000.000 Nederlanders gebruiken het platform). Het is gratis, makkelijk te embedden en de kwaliteit is goed. Daarnaast is Google de eigenaar van YouTube, waardoor je video sneller een hogere ranking krijgt in het Google zoeknetwerk. Je kunt ook bouwen aan een netwerk en interactie: Mensen kunnen zich abonneren op je kanaal, reacties geven op je video’s en bovendien kun je video’s aan elkaar en externe websites linken.

Om hier zo goed mogelijke resultaten uit te halen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan videomarketing. Strategische inzet van content begint bij je doelgroep en je doelstellingen.

Tip: Kijk hoe je huidige marketingstrategie in elkaar zit, op welke touch points kan er ingehaakt worden met een stukje video?

3. Visualiseer een eigen ‘authentiek’ verhaal

De core van videomarketing is het verhaal dat je verteld. Bij FJ maken wij slimmere video’s voor de steeds kritischer wordende kijker, het stukje productie en marketing die hierbij samenkomen is van groot belang om de consument die steeds eerder door doordachte campagnes heen prikt toch te kunnen bereiken.

Wat is nou een authentiek verhaal en hoe kun jij dit verfilmen als jouw bedrijf misschien niet zo authentiek is? Achter elk bedrijf zit een persoon, een droom, echte medewerkers of andere inspirerende verhalen. Is dit ook niet het geval? Vaak wordt de content ook functioneel gemaakt, dit kun je ook authentiek maken. Denk bijvoorbeeld aan how-to video’s die de processen binnen jouw bedrijf laten zien of veelgestelde vragen waar door middel van een uitleg video antwoord op wordt gegeven. Zo zet je YouTube ook op een laagdrempelige manier in binnen je huidige marketingstrategie.

4. Maak gebruik van de YouTube eindschermen

YouTube is op dit moment de nummer 2 zoekmachine van de wereld en negeerde voorheen haar mobiele gebruikers doordat veel features mobiel niet beschikbaar waren. Tegenwoordig zit iedereen mobiel, ook de oudere doelgroep. Het verkeer op YouTube is voor 70 procent mobiel en recent heeft YouTube een nieuwe feature gelanceerd voor interactieve, mobiele eindschermen.

Eindschermen bieden de gelegenheid voor de kijker om actie te ondernemen tijdens het kijken van een video. Deze feature zorgt onder andere voor meer interactiviteit, kijktijd, klikken en vertoningen. Eindschermen zijn vergelijkbaar met de YouTube Info Cards, echter zijn de eindschermen in de video beter zichtbaar. Ze staan niet zoals de info cards verstopt onder het informatie-icoon (rechtsboven), maar worden in de video zelf volledig getoond.

Dit is een hele mooie manier om mensen door te laten klikken naar je landingspagina of abonneer knop. Dit zorgt voor een verhoging van het klik percentage in je video’s en als je het goed doet ook het aantal abonnees, website bezoekers of zelfs conversie’s! In de video deelt Fabian de 2 elementen waar je aan moet voldoen voor het gebruik van een eindscherm.

5. Optimaliseer je video’s met relevante titels en tags

Zoekresultaten ranking is belangrijk! Je kunt natuurlijk betaalde advertenties inzetten maar je kunt ook je video zo uploaden dat deze beter vindbaar gaat zijn op YouTube. Denk aan goede titels, ook bij het uploaden, en het toevoegen van tags aan de video. Tags zijn trefwoorden die je toevoegt aan je video om YouTube zoveel mogelijk te vertellen over de inhoud van de video. Ook de ondertiteling en het toevoegen van het video script is hier ook een belangrijk onderdeel in, Google indexeert op deze manier alle woorden en neemt dit mee in de zichtbaarheid die je krijgt op relevante zoekwoorden. Eigenlijk hetzelfde principe als SEO die je voor je website uitvoert. Dit noemen wij video SEO. Meer hierover weten? Lees ook eens de onderstaande aanbevolen blog.

Blog / Videomarketing

Video SEO: Zo scoort je video organisch in Google!

Nu video steeds belangrijker wordt voor je website wordt het automatisch ook een belangrijk onderdeel van je SEO strategie. Lees hier hoe jij hier succesvol mee aan de slag kan.

Laatste posts