Zo kan animatie jouw video marketing strategie versterken
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Zo kan animatie jouw video marketing strategie versterken

Emily / donderdag 3 augustus 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

In 2017 bestaat 74% van het internetverkeer uit video content en waarschijnlijk neemt dit percentage alleen nog maar toe. Men kijkt graag naar video’s: ter vermaak, maar ook om geïnformeerd te worden of om dingen te leren. We zien dan ook een toename in bedrijven die video’s laten maken om (potentiële) klanten te bereiken of om werknemers te informeren en inspireren. Animaties zijn een onderdeel van dit soort video content en wat zo interessant is aan animatie is dat het in allerlei vormen en varianten kan worden gegoten om doelstellingen te bereiken. De vrijheid is veel groter dan bij een ‘gewone’ video met echte beelden.

Wij komen regelmatig klanten tegen die enthousiast zijn over het gebruik van animatie maar vaak niet weten hoe ze het middel moeten inzetten en hoe ze er het maximale uit kunnen halen. De vraag is dan ook vaak: Wat kun je nou eigenlijk allemaal met een animatie en hoe versterkt dit mijn marketingstrategie?

Alles is mogelijk

Met animatie is alles mogelijk. Je kan een wereld creëren die in het echt niet bestaat, bewegingen maken met interessante wezens en karakters die met een ‘echte’ camera niet mogelijk zijn. Dit kan in verschillende stijlen, detailniveaus en voor variërende budgetten. Van een simpele GIF (Graphic Interchange Format)…

animatie video

tot een animatiefilm met een mooi verhaal:

https://vimeo.com/170442164

Een groot voordeel is dat een ingewikkeld proces, complex product of een abstracte boodschap makkelijker gevisualiseerd kan worden met animatie. Zo wordt de boodschap in korte tijd goed overgebracht op het publiek.

Een goed voorbeeld hiervan is de uitleganimatie, ook wel explanimation genoemd, die de afgelopen 5 tot 10 jaar sterk in opkomst is geweest. Dit is een animatie die op een vermakelijke en versimpelde manier een ingewikkelde boodschap of informatie kan overbrengen. In tegenstelling tot een saaie lap tekst of onduidelijke gebruiksaanwijzing wordt door een informatieve, interessante animatie duidelijkheid geschept. Dit kan makkelijk gedeeld worden en zorgt voor het juiste effect bij de klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: De kijker wordt enthousiast, wil een aanvraag doen voor meer informatie of is geïnspireerd om gebruik te maken van het product of de dienst.

https://vimeo.com/84165791

De uitleganimatie is inmiddels een welbekend product en er ontstaan steeds meer animatiestudio’s die hier gespecialiseerd in zijn. Er is veel keuze, wat het als klant moeilijk maakt om de kwaliteit te bewaken. Wat wij ervaren is dat de klant snel schrikt van de kosten van een uitleganimatie, totdat er duidelijk wordt hoeveel er bij komt kijken. Als voorbeeld nemen wij een animatievideo van 1 minuut binnen de Basic animatiestijl van FJ, wat ongeveer 3500 euro kost. Dit klinkt als veel voor één video, maar dit komt door het uitgebreide productieproces waarbij ruim 45 uur voor nodig is. Er moet een script geschreven worden, een voice-over stem worden geregeld, een pakkende stijl worden ontworpen, hoogwaardige illustraties worden gemaakt, het geheel moet vloeiend bewegen en er moet tijd besteed worden aan een goed sound design met passende achtergrondmuziek. Het hele product moet een sterk concept hebben en een duidelijke boodschap uitdragen. Dat is vakwerk.

Bepaal zelf de prijs en kwaliteit

Het inzetten van video marketing is een investering. Animatie is een hoogwaardig product en is afgestemd op de wensen en huisstijl van de klant. Uiteraard zijn er ook manieren om animaties te maken binnen verschillende budgetten, bij FJ hanteren wij 3 verschillende animatiestijlen en denken mee door de juiste stijl binnen jouw budget te adviseren. Geen groot budget? Het is onze taak om jouw doelstellingen alsnog zo efficiënt mogelijk te behalen, dit kan bijvoorbeeld door:

Het maken van meerdere animaties tegelijk (variaties op een langere uitleganimatie, door het maken van meer animaties; hoe meer, hoe (relatief) goedkoper om te produceren, door het maken van korte animaties (short story formats) waarin een boodschap binnen 10-15 seconden wordt overgebracht, het hergebruiken en slim inzetten van de animatie. Dus niet alleen op de website, maar ook in presentaties, in e-mail marketing of op social media. Een animatie is duurzaam, verschillende onderdelen kunnen tussentijds aangepast worden om de video up to date te houden. Zo kun je er lang gebruik van maken.

Eén video is géén video

Animatie kan breed ingezet worden, niet alleen via de verschillende kanalen, maar het past ook in alle fases binnen de customer journey. In de awareness fase past bijvoorbeeld goed een uitleganimatie over de visie van het bedrijf, hier maak je kennis met de klant. Als de (potentiële) klant hierna in de consideration of advocacy fase beland kan er gebruik gemaakt worden van een animatie die inzicht geeft in feiten en cijfers of een how-to animatie die de functionaliteit van een app belicht.

Video verandert de beleving van de klant en wordt 60.000 keer sneller op genomen dan een stuk tekst. Naast het helpen van de klant wekt het gebruik van video binnen de customer journey ook vertrouwen op. Het verbindt, de klant krijgt sneller antwoord op zijn vraag en begrijpt waar hij of zij aan toe is. Het hebben van vertrouwen heeft een positief effect op het beslissingsvermogen en verhoogd de kans op een volgende stap richting een aankoop en meer.

Wat een animatie meer kan dan een video is de branding van je bedrijf versterken. Je hebt controle over alle elementen en kan jouw visie en bedrijfsidentiteit er goed in verwoorden, ook als dit nog geen realiteit is. Dit kan naast het kleurenpalet ook in de voice-over tekst, de intonatie van de stem, de bewegingen van de karakters en de uitwerking van de illustraties. In alles. Door dit in meerdere animaties door te voeren wordt er een mooie sfeervolle campagne gecreëerd die volledig in het teken staat van de bedrijfsvisie en marketingstrategie optimaal ondersteund.

https://vimeo.com/87158276
https://vimeo.com/109558222

Wat zijn ze goed he? Benieuwd hoe animatie jouw marketingstrategie kan versterken of maak jij al gebruik van animatie, maar behaal je de juiste resultaten niet? Start vandaag en wij helpen je graag verder! 

Blog / Videomarketing

How-to: aan de slag met mobiele interactieve eindschermen op YouTube

YouTube is op dit moment de nummer 2 zoekmachine van de wereld en negeerde voorheen haar mobiele gebruikers doordat veel features mobiel niet beschikbaar waren. Recent heeft YouTube een nieuwe feature gelanceerd voor interactieve, mobiele eindschermen.

Laatste posts