Wat is de beste plek voor mijn video content? YouTube vs. externe players
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Wat is de beste plek voor mijn video content? YouTube vs. externe players

Indy / donderdag 17 augustus 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

Klanten stellen ons deze vraag vaak voordat de video’s gepubliceerd worden. Er zijn veel verschillende platformen om je video te plaatsen, maar wat is nou het juiste platform voor jouw online video content?

Ieder platform heeft zijn eigen doelstelling

YouTube is gemaakt voor content creators die geld kunnen verdienen en voor merken/bedrijven die campagnes willen draaien op het grote sociale platform. Externe players zijn ontworpen om bedrijven te helpen met het serveren van video’s op hun websites voor marketing, support en sales doeleinden.

Externe players plaats je dus normaliter op je eigen website waarbij video content op YouTube zijn eigen unieke strategie nodig heeft.

Wanneer gebruik je externe players?

Externe players zijn een betere optie als je direct traffic wil genereren naar je eigen website, conversie wil verhogen of je engagement wil verbeteren binnen de websites die je zelf beheerd. Op maat gemaakte video players (in je eigen huisstijl) krijgen gemiddeld meer kliks, Video SEO zorgt voor meer traffic en e-mail verzamelaars in de video helpen bij het genereren van leads. Die je vaak direct vanuit de video kan koppelen aan je CRM systeem.

Nu vraag jij je zeker af wat een e-mail verzamelaar is?! Dit is een interactief element vanuit de externe player waar aan de kijker van de video gevraagd wordt om het e-mail adres achter te laten, bijvoorbeeld om de nieuwsbrief van het bedrijf te ontvangen of om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom een specifieke dienst of product. Ook is het mogelijk om naar een e-mail adres te vragen in ruil om de rest van een video af te kunnen kijken.

Op onze website gebruiken wij de externe players van Wistia.

Externe players hebben vaak ook gedetailleerdere video statistieken. Je kan bijvoorbeeld op individueel niveau/ip adres nauwkeurig zien hoe een kijker jouw video consumeert. Dat gaat soms zelfs zover dat je op basis van een e-mailadres een totaaloverzicht van de kijkgeschiedenis van die gebruiker naar voren kan halen. Dit geeft interessante inzichten in de interesses van die specifieke persoon voor jouw bedrijf/product/dienst.

Wanneer gebruik je YouTube?

YouTube is beter als het bereik van je video’s een belangrijke doelstelling is. YouTube video’s genereren vaak traffic naar het platform zelf vanuit het zoekverkeer en social media kanalen. Vaak kan je vanuit daar niet altijd direct interacties registreren die men met je content heeft. Met de nieuwe interactieve endscreens is dit wel inzichtelijker geworden.

Voor brand awareness werkt YouTube als platform heel goed. Maar binnen een videomarketing strategie willen we zo snel mogelijk van die kijker een lead maken. Hij moet daarvoor naar een landingspagina waarop men bijvoorbeeld een e-mailadre kan achterlaten.

Als men al op je website zit kan een externe player meer sturing geven aan het verkrijgen van die lead en het e-mailadres. Omdat de externe player simpelweg meerdere features ondersteunt die dit gemakkelijk kunnen realiseren.

Andere voordelen van YouTube:

Iedereen kent YouTube (8.000.000 Nederlanders gebruikers het platform). Het is gratis, makkelijk te embedden en de kwaliteit is goed. Kijkers gaan naar YouTube om video’s te kijken en hebben bijvoorbeeld het geluid al aan staan Google is de eigenaar van YouTube, waardoor je video sneller een hogere ranking krijgt in het Google zoeknetwerk. Je kunt ook bouwen aan een netwerk en interactie: Mensen kunnen zich abonneren op je kanaal en reacties geven op je video’s en bovendien kun je video’s aan elkaar en externe websites linken en geld verdienen met je video’s door advertenties toe te laten in je video.

Kan ik beide players/platformen gebruiken?

Jazeker, maar wel met voor beide platformen een juiste strategie. Het één vult het andere aan. YouTube blijft een sociaal platform waar men op meerdere manieren het platform gebruikt om of naar informatie te zoeken of entertaint te worden.

Houd er rekening mee dat beide video’s geïndexeerd worden door Google bij publicatie op beide platformen. Dit zorgt ervoor dat je vindbaar bent in de zoekmachine, maar ook dat beide video’s hierin met elkaar concurreren. De kans is groot dat YouTube boven je website ranked. Zet jij video in om website bezoekers te genereren? Dan kun je veel kliks verliezen aan YouTube.

Als de kijker ervoor kiest om de YouTube video te delen i.p.v. de versie van de video op jouw website dan loop je belangrijke data inzichten mis die externe players wel ondersteunen. Dat kan een aanvaardbare prijs zijn om te betalen voor het extra bereik wat je krijgt, het is aan ieder bedrijf of merk om te bepalen of dit in lijn ligt met de marketingdoelstellingen.  

Externe players worden vaak gehost vanuit een “video hosting platform”. Waarbij je op een andere manier of met verschillende doelstellingen je content publiceert voor de gebruiker. Op YouTube weet men bij het bekijken van een video vaak niet meer over het merk/bedrijf/product dan de informatie die in de specifieke video aan bod komt. Als een kijker op je website zit dan kan je er vanuit gaan dat die al meer gelezen/gezien heeft dan het bekijken van die ene video. Zijn referentiekader is dus breder. 

Blog / Customer Journey

De rol van video binnen de customer journey

Het is een probleem waar iedere marketeer tegen aanloopt. Hoe zorg je nu dat jouw product of dienst daadwerkelijk verkoopt? Lees hier hoe jij je customer journey kan optimaliseren met video.

Laatste posts