Wat kunnen filmtrailers ons leren over video marketing?
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Wat kunnen filmtrailers ons leren over video marketing?

Indy / dinsdag 17 oktober 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

De filmwereld is een miljarden industrie waarin een groot deel van het succes afhangt van de 1 tot 2 minuut durende film trailers die nodig zijn om de kaskrakers te promoten. Wanneer een industrie miljoenen pompt in het maken van korte video’s die entertaining en uitdagend zijn, zijn wij (de mens) snel geïnteresseerd en zo hoort het ook. Er zijn veel aspecten van de business waar wij ons door kunnen laten inspireren.  

Vul je video met emotie

Natuurlijk hoef je je kijkers niet de hele video lang te laten huilen, maar het is wel belangrijk dat ze iets voelen. Dit kan bijvoorbeeld een van de volgende emoties zijn: irritatie, verlangen, vrolijkheid of saamhorigheid. Uiteraard afhankelijk van wat jouw bedrijf of merk wil opwekken bij de boodschap die door de video overgebracht wordt.

Hoe doen film trailers dit? Volgens ‘’the master of Hollywood teasers’’ John Long heeft elke goede film trailer zijn eigen mini verhaal. Hij beveelt iedereen dan ook aan om de complete film te verdelen in 3 delen: Introduceer een probleem, maak het groter en hint vervolgens op de ‘’grand finale’’.

Een sterk voorbeeld is de video van Road Safety die aandacht vragen voor de gevolgen van het gebruik van een telefoon achter het stuur. De video is onlangs gepubliceerd en raakt vanaf de eerste seconde gelijk de juiste plek, het is bijna onmogelijk om niet geëmotioneerd te raken en de boodschap komt daardoor keihard aan.

Hoe passen deze inzichten binnen video marketing? Bedenk eerst hoe de boodschap of dienst van jouw bedrijf of merk op te delen valt in 3 stukken. Introduceer het probleem, maak het eventueel groter en biedt vervolgens de oplossing in de best mogelijke vorm. Een goed voorbeeld hiervan is de 3D animatie video die wij voor Nalta Consultancy hebben ontwikkeld. De boodschap is duidelijk opgedeeld in 3 delen waarin ook nog wordt getoond hoe het ‘’probleem’’ letterlijk ontweken wordt door het gebruik van de diensten van Nalta.

Begin op een krachtige manier

Goede trailers hebben geen softe opening, hier begint meestal direct het mysterie. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een spannend muziekje, een onverwachts geluid, een mistig aanzien of een nieuwsgierig makend dialoog. Doe dit ook in jouw online video content en bouw het snel op! Wat bij video marketing anders is dan een film trailer is dat er maar een aantal seconden zijn om de aandacht van de kijker te krijgen, die ook snel weer weg is want men zit niet in een bioscoopstoel waarin ze focussen op 1 scherm. De eerste 5 seconden van jouw online video zijn van cruciaal belang om de spanningsboog van de kijker vast te kunnen houden.

Om dit te bereiken is een beetje lef nodig. Gebruik Quentin Tarantino als voorbeeld! Hij is onder andere beroemd om het snel kunnen grijpen van de kijkers aandacht door simpelweg aan het begin van de film trailer in de spannendste scène te springen.

Hoe kun jij dit binnen je online video toepassen? Begin je video met een herkenbaar probleem of een herkenbare situatie. Dit staat ook weer in verbinding met het opwekken van emoties en niks grijpt iemands aandacht zo goed als herkenbaarheid, de nieuwsgierigheid voor het krijgen van de juiste oplossing is hierbij namelijk groot. Een mooi voorbeeld hiervan is de video van Squatty Potty die je aandacht vanaf het begin vast grijpt op een humoristische en onrealistische manier:

Het echte verhaal wordt verteld in post-productie

Heb je ooit een film gezien en gedacht: ‘’Zonde, dit leek niet eens op de trailer’’? Dit gebeurt in veelvoud en werkt zeer teleurstellend voor de kijkers. Hoewel dit niet het gewenste resultaat is maakt het wel duidelijk wat de kracht van post-productie is binnen het productieproces. De mensen die hier verantwoordelijk voor zijn zijn meestal niet de mensen die de filmcamera’s in handen hebben gehad en hun enige doel is: Het verkopen van bioscoopkaartjes. Zo zijn er door de jaren heen genoeg misleidende film trailers geproduceerd, tot ongenoegen van de consument.

Uiteraard wil je met je online video niet dit effect creëren en de consument het gevoel geven dat hij misleidt wordt. Marketing moet transparant en betrouwbaar blijven, maar het benadrukt nog een keer dat het post-productie proces een enorme rol speelt in de uiteindelijke boodschap die overgebracht wordt.

Je kunt in de post-productie het verhaal een bepaalde sturing meegeven. Het is daarom heel belangrijk dat je goed voor ogen hebt hoe je de montage inzet om het beoogde effect te creëren. Zo moet je vooraf duidelijk hebben wat iedere scène moet vertellen en hoe de scènes opbouwen tot een geheel.

Binnen het post-productie proces valt: Het verwerken van alle ruwe beelden en het monteren van de video. Hierna worden de geluidseffecten, muziek, animaties en eventuele voice-over toegevoegd. De kunst hiervan is het samenvoegen van deze componenten op zo’n manier dat het uiteindelijke doel behaalt wordt na het zien van de video.

Creëer anticipatie

Een goede film trailer heeft zijn werk niet gedaan als jij na het zien van de trailer niet naar de bioscoop gaat om de volledige film te bekijken. Jouw online video content  zou met dezelfde tactiek als film trailers benaderd moeten worden: Het hoogtepunt ligt nog op komst en is bewaard voor diegene die verdere interesse toont. Uiteraard is het doel van de video om deze interesse op te wekken, maar wat gebeurt hier verder mee? Wat is het grote doel dat bereikt moet worden en wat is hiervoor nodig? Denk hierbij aan: Het inschrijven voor een nieuwsbrief, het doen van een aankoop of het bezoeken van een website. Elke video heeft een duidelijke call to action nodig die aansluit op de boodschap, de inhoud van de video en het gevoel dat bij de kijker opgewekt wordt. 

Voorbeeld: Op YouTube maken wij gebruik van interactieve eindschermen. Hier kun je zien hoe wij kijkers naar de case pagina op onze website doorlinken als zij een case video op ons YouTube kanaal hebben bekeken.

Nu kun je aan de slag!

Nog even om het niet te vergeten: Als jij jouw online video content net zo spannend wil maken als een pakkende film trailer moet je dus het volgende doen:

Denk de volgende keer dat je een film trailer bekijkt eens terug aan dit artikel. Herken je wat je geleerd hebt? Hoe kun jij deze tips doorpakken voor de online video content van jouw bedrijf of merk? Hopelijk heb je de juiste inzichten gekregen om hiermee aan de slag te gaan en wie weet kijk je vanaf nu met een ander stel ogen naar de trailers als je de bioscoop bezoekt.

Succes!

Laatste posts