De rol van video binnen de customer journey
Inschrijven
Blog / Customer Journey

De rol van video binnen de customer journey

Indy / vrijdag 11 augustus 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

Het is een probleem waar iedere marketeer wel eens tegenaan gelopen is. Hoe zorg je nu dat jouw product of dienst verkoopt? We worden allemaal gefrustreerd door advertenties die ons direct een product of dienst willen verkopen. Het voelt te opdringerig en schiet daarmee het doel voorbij. Er wordt nog te vaak gebruik gemaakt van de eenmalige marketing inzet waarbij niet wordt nagedacht over de lange termijn verhouding met de (potentiële) klant, die in deze tijd noodzakelijk is voor het realiseren van een conversie.

De laatste tijd lijken (gelukkig) steeds meer marketeers zich bewust te worden van dit probleem, maar wat is nou dé manier om kopers bezig te houden en te verbinden? Het is een kunst om de juiste balans tussen data en creativiteit te vinden en de klant hiermee te verbinden, koesteren en laten converteren binnen de verschillende fases van de klantreis. Hierin speelt video, maar vooral de manier van inzet hiervan een grote sleutelrol.

Wat maakt het gebruik van relevante video binnen de customer journey nou zo’n goede zet? Wij noemen het de video customer journey. Hetzelfde principe toegepast op structurele video content.

Video verandert de beleving van de klant

Het gaat allemaal om het helpen van de klant terwijl je jouw product of dienst aanbiedt. Video is de beste manier om de kijker te informeren en tegelijkertijd de primaire boodschap over te brengen waarna een call 2 action gedaan kan worden. Een kijker (potentiële klant) wil snel antwoord op zijn of haar vraag en hierbij komt de interactie met video goed van pas. Video verandert de beleving en wordt 60.000 keer sneller opgenomen dan een stuk tekst. Naast het helpen van de kijker wekt video ook vertrouwen op. Het verbindt en de kijker begrijpt sneller waar hij of zij aan toe is. Het hebben van vertrouwen heeft een positief effect op het beslissingsvermogen en verhoogt zo de kans op uiteindelijke conversie.

Als marketeer wil je zo goed mogelijk weten waar je doelgroep naar op zoek is om een specifiek aanbod te doen aan de juiste persoon. Dit kan goed door de inzichten die via video te verkrijgen zijn. Welke video bekijkt de doelgroep, waar haakt men af, hoeveel minuten wordt er in totaal aan video bekeken en van welke calls to action wordt er gebruik gemaakt? Dit soort data helpt je als marketeer om content op langere termijn te optimaliseren richting de juiste doelgroep.

Eén video is geen video

Één video de wereld in schieten is als in een sneeuwstorm de aandacht willen vestigen op één sneeuwvlok. Nog voor je met je ogen kan knipperen ben je ondergesneeuwd. Wat echter als het je lukt de storm te zijn?

Iedere fase die de klant doorloopt, van de eerste ontmoeting met het merk of dienst tot de aanschaf of gebruik van het product of dienst moet op elkaar afgestemd zijn en elke stap verder in het traject moet ook van toegevoegde waarde zijn voor de klant.

Wij geloven bij FJ heilig in de lange termijn en naar een lange termijn-doelstelling toewerken vergt meer dan af en toe zichtbaar zijn door de inzet van ‘’eenmalige’’ video’s. Een geoptimaliseerde klantreis creëert customers for life. Loyale klanten die zich persoonlijk verbonden voelen met jouw werk zijn van terugkerende waarde.

Benieuwd hoe dit eruit ziet in de praktijk? Laten we de fases van de klantreis even doorlopen:

video customer journey

1. Awareness

In eerste instantie is het zaak om naamsbekendheid te genereren: de potentiële klant op de hoogte te brengen van jouw product of dienst. In deze fase kan video ingezet worden als: Online commercials, branded video of reportage video.

2. Consideration

Vervolgens begint de potentiële klant te overwegen. de klant begint als het ware aan zijn case study en weegt de voor- en nadelen van zijn opties af. Binnen deze fase wordt meestal gebruik gemaakt van product video’s.

3. Purchase

Het proces zoals beschreven in de consideration-fase zet zich voort tot aan het besluit moment. De klant heeft nu zijn keuzemogelijkheden vernauwd en bekijkt productvideo’s en testimonials om tot zijn definitieve besluit te komen.

4. Loyalty

Nadat de klant is geconverteerd begint de binding. De klant kan fan worden van zijn voorkeursproduct, dienst of het merk dat dit levert. Hij kijkt nu tutorials, training video’s, bedank video’s of support video’s.

5. Advocacy

Wanneer een merk een duurzame basis aan volgers heeft gegenereerd kunnen producten gerecenseerd worden en is er de mogelijkheid tot het ontstaan van een bedrijfs news outlet. Product reviews en reportage video zijn video vormen die je mag verwachten in deze fase.

 

Blog / Videomarketing

How-to: aan de slag met mobiele interactieve eindschermen op YouTube

YouTube is op dit moment de nummer 2 zoekmachine van de wereld en negeerde voorheen haar mobiele gebruikers doordat veel features mobiel niet beschikbaar waren. Recent heeft YouTube een nieuwe feature gelanceerd voor interactieve, mobiele eindschermen.

Laatste posts