Video SEO: Zo scoort je video organisch in Google!
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Video SEO: Zo scoort je video organisch in Google!

Indy / woensdag 23 augustus 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

Nu video steeds belangrijker wordt voor je website wordt het automatisch ook een belangrijk onderdeel van je SEO strategie. Het gebruik maken van video is een goede manier om je SEO prestatie een boost te geven met kans op hogere ranking op Google. Ook je video’s zelf behoeven SEO optimalisatie en ranken daarmee hoger in de zoekmachines, trekken meer bekijks en dit verhoogt de kans op conversie.

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit techniek, content en autoriteit. Dit kan op meerdere manieren uitgevoerd worden en verschillende doelen kennen:

Web SEO is puur voor het organisch beter laten ranken van je website door het voornamelijk toepassen van on-page optimalisatie, Video SEO zorgt ervoor dat je video’s organisch hoger ranken en (als je video’s op je website staan) ook toevoegen aan de ranking van je website. Domein autoriteit (Domain Authority) is het totale plaatje en is een belangrijke factor binnen de zoekmachine optimalisatie. Dit wordt weergeven als een cijfer dat indexeert hoe betrouwbaar Google jouw website vindt en is ook beïnvloedbaar door video.

Video hosting platform

Als je naamsbekendheid wil creëren en een groot bereik wil hebben, dan is het gebruiken van YouTube een must. Op deze manier zullen je video’s ook zelf eerder hoger ranken in Google en ben je vindbaar op YouTube (de één na grootste zoekmachine van de wereld). Het enige nadeel van YouTube is dat het verkeer niet rechtstreeks op je eigen website terecht komt.

Is het genereren van leads en rechtstreeks verkeer naar je eigen website jouw doel? Dan kun je beter zelf je video’s hosten of een externe video player gebruiken. Hoewel dit geld kost, is het wel de manier om te zorgen dat alle backlinks en verkeer binnenkomen op je eigen domein. Dit is weer gunstig qua SEO-waarde en converteert bezoekers sneller.

In onze blog: ‘’Wat is de beste plek voor mijn video’’ kan je uitgebreid lezen wat de verschillen zijn tussen YouTube en externe video players en hoe je deze ook samen kunt gebruiken.

Wat houdt Video SEO precies in?

video seo

Zoekresultaten-ranking kun je afkopen, om zo als advertentie zichtbaar te zijn op YouTube. Maar er zijn ook manieren om de video zo te optimaliseren dat die van zichzelf een goede zichtbaarheid heeft op Google en YouTube op jouw relevante zoektermen.

Je verkoopt bijvoorbeeld private lease auto contracten en wilt gevonden worden op de term “wat is private lease?”. Door de video te optimaliseren op de zoekterm “wat is private lease” komt de video direct naar voren in de Google zoekresultaten en op YouTube. Op deze manier kun je de potentiële klant jouw video laten bekijken en vervolgens toewerken naar een call to action. Zoals het bezoeken van de website voor meer informatie over de mogelijkheden.

Hoe kan ik zelf analyseren en optimaliseren?

Als je de moeite doet een video te maken en te uploaden wil je natuurlijk dat deze maximaal zichtbaar en vindbaar is. Video SEO betekent zoveel als het optimaliseren van video’s voor zoekmachines als Google en YouTube: het verwerken van de juiste zoektermen in uw video en ervoor zorgen dat de video zo volledig mogelijk wordt bekeken.

video seo

Dezelfde middelen die je gebruikt voor de zoekmachine optimalisatie voor je website kun je ook gebruiken voor YouTube. De titel en de tags zijn hierbij erg belangrijk:

Gebruik de belangrijke zoekwoorden in de omschrijving van de video, benut de tags die YouTube biedt. Maak er minimaal 10 aan, maak tags aan met meervoudsvormen en enkelvoudsvormen van de belangrijke zoekwoorden en benoem de bedrijfsnaam in een tag en verwerk de zoekwoorden in de tags.

Het is goed om YouTube (Google) nog beter uit te leggen waar je video over gaat. Als je ingelogd bent op je YouTube account kun je het script uploaden bij de video. Doe dit bij het submenu ‘’CC’’ (ondertiteling). Gebruikers kunnen vervolgens kiezen om deze ondertiteling aan of uit te zetten. Het aantal mensen dat je video bekijkt is van invloed op de ranking van je video. In het bijzonder zijn de eerste 48 uur na publicatie van de video cruciaal voor het behalen van goede ranking resultaten. Daarom is het verspreiden van je video buiten YouTube om een must. Denk hierbij aan: De website, je social media accounts, e-mail marketing, een persbericht of nieuwsbrief, je e-mail handtekening of verspreiding binnen je eigen netwerk, onder bloggers en evt. influencers.

Houd wel altijd het doel van de video in gedachte. Hoewel de verspreiding en het aantal weergaven een belangrijk onderdeel van je video SEO zijn is het nog wel belangrijk om de juiste stappen te zetten om de doelstellingen te behalen. Bij FJ geloven wij in een specifieke en passende aanpak die de intelligentie van de kijkers respecteert en eerder zorgt voor continuïteit bij de juiste doelgroep, dan het schieten met hagel.

Uiteraard valt en staat alles daarom met een goede video strategie en relevante video content die de behoefte van de doelgroep invult. Hoe beter de inhoud van jouw video aansluit bij de doelgroep hoe groter de kans dat de video zo volledig mogelijk wordt bekeken. Als dat het geval is scoor je een hoge kijkersloyaliteit (hoe goed houd je video de aandacht van de kijkers vast) en daardoor ziet Google dat de inhoud van jouw video perfect aansluit bij de zoekterm waarop gezocht wordt. Dit percentage weegt hoger op dan je aantal videoweergaven. Je kan dus beter investeren in kwalitatieve content dan je te richten op het hoogst mogelijk aantal weergaven.

Op lange termijn profiteren van de video? Plan dan regelmatig een analyse moment in waarbij je de prestaties bekijkt, trends kunt spotten en aanpassingen doorvoeren. Er wordt elke minuut 500 uur aan nieuw videomateriaal geüpload op YouTube. Als je dus niet blijft optimaliseren wordt je binnen de kortste keren van de ‘’rankings troon’’ gestoten.

Benieuwd welke kansen er nog voor je liggen op het gebied van video marketing? Vraag hier ons video marketing kansenonderzoek aan. 

Bronnen: Stonetemple, Vidyard, Tomarkt

Blog / Videomarketing

Wat is de beste plek voor mijn video content? YouTube vs. externe players

Er zijn veel verschillende platformen om je video’s te plaatsen, maar wat is nou de beste en hoe blijf je in lijn met je doelstellingen? Wij vergeleken YouTube met externe players.

Laatste posts