Waarom werkt jouw online video niet goed?
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Waarom werkt jouw online video niet goed?

Indy / donderdag 19 oktober 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

Er is een overvloed aan content, één video de wereld in schieten is als in een sneeuwstorm de aandacht willen vestigen op één sneeuwvlok. Nog voor je met je ogen kan knipperen ben je ondergesneeuwd. Wat echter als het je lukt de storm te zijn?

Om dit te kunnen moet je videomarketing strategie van begin tot eind kloppen, dat zijn veel dingen waar je aan moet denken en dit gaat in de praktijk toch een stuk moeilijker dan gedacht. We zien het vaak gebeuren.. Een video campagne wordt vol enthousiasme gelanceerd, maar behaalt de doelstellingen niet door een aantal voor de hand liggende beginnersfouten. Wij hopen dat we jou hier alvast van kunnen behoeden. Hoe kan het dat jouw video niet goed werkt en wat valt hier aan te doen?

1. De video was entertaining, maar niets meer dan dat

Heb je ooit eens heel hard gelachen om een reclame en daarna gedacht: ‘’Van wie was dat ook alweer?’’. Als dat zo is heeft de adverteerder een enorme hoeveelheid geld verspild. Door het feit dat marketeers nu meer focussen op het bieden van hulp en informatie in plaats van het opdringen van een boodschap kan dit al beter voorkomen worden, maar als je er niet voor zorgt dat de kijker na of tijdens het zien van de video naar het doel begeleid wordt is het geen marketing wat je doet, maar gewoon entertainment.

Stel jezelf daarom de volgende vragen; Wat is het doel van de video? De klant heeft de boodschap ontvangen, en nu? Als je geen resultaten ziet uit je video marketing uitingen dan gaat er iets niet goed. Hoe ziet je call to action eruit en/of hoe is je landingspagina ingericht die men bezoekt na het bekijken van je video campagne?

Meer weten over calls to action op YouTube? Lees ook: How-to: Aan de slag met mobiele interactieve eindschermen op YouTube.

Uiteraard is het belangrijk dat je video vermakelijk is, maar dit is slechts een factor die bijdraagt aan je hoofddoel. Moet de klant een actie ondernemen na het zien van de video? Zorg dan dat deze optie aanwezig is, de knop of link goed zichtbaar is, makkelijk te gebruiken valt en motiveer de klant hier naartoe.

2. Past de video wel bij je bedrijf of merk?

Marketing is het visitekaartje van je bedrijf, video marketing dus ook. Het lijkt misschien een bijzonder en losstaand project, maar het is belangrijk om in de bestaande en herkenbare stijl te blijven werken en in lijn te blijven met de rest van de marketing uitingen. Video is net zoals tekst en afbeeldingen een middel om te communiceren met je doelgroep. Zie het daarom als onderdeel van je marketingmix en niet als een losstaand middel. Het één vult het ander aan.

Door te werken met een vaste video marketing partij wordt de huisstijl bewaakt en wordt er meegedacht vanuit de bestaande marketing strategie van het bedrijf of merk. Op deze manier vloeien de verschillende campagnes goed in elkaar over, dit helpt om een sterk imago te bouwen en naar lange termijn doelstellingen te werken.

3. Hoe wordt je video gedistribueerd?

Het produceren van een video is veel werk, vergt veel tijd, energie en kan soms zelfs even frustrerend zijn. Als het productieproces eenmaal klaar is en de video staat online wil je het liefste lekker achterover zitten en de klanten binnen zien stromen, maar zo makkelijk gaat dat helaas niet.

Vanaf het moment dat de strategie bepaald wordt moet je nadenken over het soort platformen die ingezet gaan worden en waarop jouw doelgroep actief is. Op basis daarvan worden de video formats bepaalt om het best mogelijke resultaat te kunnen behalen. Voordat de opnames beginnen moet de distributie strategie al heel concreet op papier staan zodat je hier in je concept en productie fase rekening mee kan houden.

De video moet op genoeg significante platforms gedeeld worden, de juiste aandacht krijgen en op de beste momenten aan de doelgroep worden aangeboden. Voordat het productieproces begint moet je dus al een publicatieplan hebben liggen. Denk binnen het publicatieplan bijvoorbeeld aan: Wordt dit een betaalde of organische campagne? Waar wordt de video verspreid? Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk ‘recyclen’? Hoe kunnen we om de video heen nog meer content creëren?

4. De video was te saai

Het is moeilijk om te voorspellen waar de kijker graag naar kijkt en daarom is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is. De video moet aansluiten op de kijkers, het is de bedoeling dat zij geactiveerd worden. Wie spreek je aan en wat wil de kijker horen en zien? Een jonge doelgroep houdt waarschijnlijk wel van humor en snelheid, terwijl 65 plussers misschien liever wat meer serieuze informatie aangeboden krijgen en tijd nodig hebben om de boodschap te laten bezinken. Haalt een groot deel van de kijkers het einde van je video of haakt men al vroeg af? Grote kans dat je video dan te saai is.

Er zijn verschillende dingen waardoor je video te saai kan zijn. Het kan bijvoorbeeld aan het onderwerp liggen. Is het onderwerp dat je belicht relevant? Is dit iets wat speelt bij de kijker? Misschien gaat de voice-over niet vlot genoeg of werkt de muziek rustgevend in plaats van activerend.

Het is aan jou om dit te kunnen inschatten, op basis van een goed onderzoek zet je je video strategie op. Maak gebruik van een doelgroeponderzoek om erachter te komen wat werkt voor jouw doelgroep. Heb je al een marketingstrategie liggen? Bouw hier dan verder op door, verwerk de strategie van je huidige succesvolle marketing uitingen in een video format en de resultaten zullen hiervan alleen maar verbeteren.

5. De video slaat de plank mis

Er bestaat niet voor niks een goedkeuringsproces binnen de meeste marketing afdelingen. Tijdens een brainstormsessie komen genoeg binnenpretjes, grappen en ander soort inspiratie aan bod die het daglicht eigenlijk niet zouden moeten zien in een serieuze marketinguiting. Er is inderdaad een portie lef nodig voor een succesvolle video marketing campagne, maar hiermee kan de plank ook volledig misgeslagen worden.

Een goed voorbeeld hiervan is de online video van Mellow Mushroom’s. Het idee klonk misschien grappig op papier, maar in de video wordt de pizza door veel kijkers geassocieerd met darmklachten:

Deel aparte video ideeën met leidinggevenden, verschillende collega’s en werk samen met een professionele partij om dit soort fouten te voorkomen. Een grote blunder is slecht voor je bedrijfsimago en doet meer kwaad dan goed.  

6. De video is te ingewikkeld

Het kan goed zijn dat je product of dienst meerdere doelgroepen kent. De kans dat je met één video verschillende soorten doelgroepen aanspreekt is echter heel erg klein. Met een onbekende communiceer je anders dan met een toekomstige klant, bestaande klant, zakelijke partij of iemand die geen tijd heeft om de hele video te bekijken. Wil je toch maar één verhaal aan iedereen tegelijk vertellen? De kans is groot dat niemand dan luistert, want niemand voelt zich persoonlijk aangesproken. Hier komt ons motto: Eén video is géén video weer om de hoek kijken. Het is van groot belang om een relevante boodschap op het juiste moment aan de doelgroep aan te bieden.

Bedenk daarom van tevoren goed welke doelgroepen jouw bedrijf of merk kent, doe hier onderzoek naar en baseer de video die je maakt op één van deze groepen of nog beter: maak voor elke doelgroep een passende video.

Er komt veel kijken bij video marketing, van begin tot eind zijn er veel aspecten waaraan gedacht moet worden en het is niet gek dat hier fouten in gemaakt worden. De online wereld verandert razendsnel en als je niet dagelijks bezig bent met video marketing kan je bijna niet op de hoogte blijven. Wij adviseren daarom altijd om een professionele partij te betrekken bij het video marketing proces.

Laatste posts