Zo bepaal je de KPI’s voor je online video
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Zo bepaal je de KPI’s voor je online video

Indy / dinsdag 5 september 2017
Leestijd: +/- 5 minuten

Het gebruik van online video blijft stijgen en marketeers zien nu ook de toegevoegde waarde van video marketing in. Volgens 52% van marketing professionals wereldwijd heeft video de beste return of investment, het lukt velen echter nog niet om het video marketing proces optimaal uit te voeren. De strategie blijft vaak nog achterwege en ook het meten van resultaten gebeurd veel te minimaal. Een enorme schakel in het video marketing proces is het doen van onderzoek en het meten optimaliseren van resultaten, maar wat meet je eigenlijk? Het bepalen van KPI’s is noodzakelijk om je doelstellingen te kunnen doormeten en optimalisatie uit te kunnen voeren.

Met behulp van Google Brandlab heb ik een aantal vragen voor je opgesteld, aan de hand hiervan kun je de KPI’s voor je video marketing campagne makkelijk bepalen.

Wat is het hoofddoel van je video marketing campagne

Video marketing wordt vaak gebruikt om awareness en naamsbekendheid te creëren en uiteindelijk invloed te hebben op je sales activiteiten. Het gebruik maken van video marketing is een goede manier om de online vindbaarheid van je bedrijf of merk te vergroten en om de boodschap op een effectieve manier over te brengen. Nu er meer mogelijke soorten contactmomenten zijn (social media, online shopping, advertising, reviews, e-mail etc.) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de doelgroep om hier zo relevant mogelijk mee te communiceren. Wij verdelen de doelgroep altijd onder in 5 categorieën: Onbekend met het product (Awareness), in de beslissingsfase (Consideration), klaar om een aankoop te doen (Purchase), de bestaande klant behouden (Loyalty), een fan maken van de bestaande klant (Advocacy).

Deze fases vormen samen de customer journey. Voor elke nieuwe campagne of doelstelling dient onderzocht te worden binnen welke fase de doelgroep zich bevindt en wat het is waarnaar gezocht wordt. Wat is de vraag van de klant en hoe geeft jouw bedrijf of merk hier antwoord op? Wij focussen nu alleen even op de eerste 3 fases waarbij de prospect nog geen klant is. 

Een goed voorbeeld is Erasmus Universiteit Rotterdam, één van onze succescases. Het doel was het verkrijgen van meer aanmeldingen voor Internationale opleidingen en een betere online vindbaarheid. Internationale studenten moeten op de hoogte worden gebracht van het aanbod en zitten dus in de awareness fase.

Wat zijn de KPI’s voor dit doel?

Nu je weet wat het hoofddoel van je videomarketing campagne is en hoe je de juiste doelgroep bereikt bepaal je in de tweede stap welke KPI’s je hier aan kunt koppelen. Wat meet je binnen welke fase en hoe krijg je zo goed mogelijk inzicht in de prestatie van je video marketing campagne.

Binnen de eerste 3 fases doen wij dit als volgt:

Voor de videomarketing campagne van Erasmus Universiteit Rotterdam hebben wij de vertoningen en het doorklikpercentage gemeten. Aan de hand hiervan werd beoordeeld hoe ‘aware’ de doelgroep werd, of de online vindbaarheid verbeterde en of er interesse werd getoond in de internationale opleidingen.

Bovenstaande KPI’s zijn mede gebaseerd op de jaarlijkse marketing doelstellingen van de universiteit zelf. Met die doelen in gedachten hebben wij de 2 KPI’s voor de video marketing campagne geformuleerd. Uiteraard zijn er nog veel meer video KPI’s die op basis van jouw gewenste doelstellingen en het platform wat je gebruikt interessant zijn om te meten. Dit verschilt per platform waar de video’s verspreid worden. 

Wat zijn de beste video analytics tools om KPI’s mee te meten?

Het hoofddoel is bepaald en je KPI’s ondersteunen dit. Hoe ga je alles nu daadwerkelijk doormeten? YouTube Analytics, Google Analytics, Adwords en externe video players (o.a. Wistia) zijn goede systemen die inzicht geven in de prestatie van je video marketing campagne. Je kan inloggen terwijl je campagne nog loopt en hiermee je KPI’s doormeten. Deze vertalen de gebeurtenissen en prestatie door in je hoofddoelen.

Hoe optimaliseer je de resultaten van je KPI’s?

Nu je inzicht hebt in de prestatie van je campagne kun je ook meer invloed uitoefenen op de uiteindelijke resultaten. Loopt het niet helemaal lekker of slaat de campagne juist beter aan dan verwacht, hier kun je op anticiperen door de campagne live te sturen. Zijn de eerste paar seconden van je video bijvoorbeeld wel interessant genoeg voor je doelgroep of redden ze het niet eens om de eerste 10 seconden af te kijken? Op den duur creëer je een video format die afgestemd is op de behoefte van je doelgroep.

Inhoudelijke optimalisatie

Aan de hand van de KPI “kijkers loyaliteit” kan je exact (op de seconde nauwkeurig) zien waar en wanneer jouw doelgroep afhaakt in een video.Wij raden je aan om deze KPI altijd te meten. Je kan hierdoor namelijk goed meten of jouw video content wel relevant is voor jouw doelgroep (op het moment dat men jouw video voor 70% of meer bekijkt kan je ervan uitgaan dat het onderwerp en het video format goed aansluit op de behoefte van jouw doelgroep), of bepaalde gedeelten in jouw video niet interessant genoeg zijn voor jouw doelgroep (doordat men deze skipped) en of men bepaalde gedeeltes in jouw video opnieuw bekijkt.

Campagne optimalisatie

Aan de hand van de vertoningen, weergaven en klikken kun je bepalen of je advertentiesets optimaal ingesteld zijn voor je gewenste doelstellingen. Draai je voldoende volume binnen je target audience? Is de advertentietekst en CTA duidelijk genoeg om voldoende klikken te genereren naar de landingspagina? Je kan uiteraard verschillende soorten advertenties aanmaken om te testen welke opmaak / instellingen het beste voor je doelgroep werkt. Start je net met video advertenties? Dan is het slim om zo breed mogelijk te starten met de uitzet van je campagne. Hiermee bedoel ik alle relevante advertentie types. Vervolgens zie je na verloop van tijd welke advertentie types aanslaan of welke juist minder goed werken. Vervolgens kan je de advertenties die wel goed werken verder optimaliseren.

Hopelijk heb je nu beter inzicht in hoe jij je video marketing campagne kan beoordelen en hoe je de eventuele vragen: ”Bij hoeveel weergaven is mijn video succesvol?” en ”Welke KPI’s gebruik ik om dit te meten?” zelf kan tackelen. Door op een goede manier met de juiste KPI’s aan de slag te gaan zullen je doelstellingen zeker behaald worden en bereik je je doelgroep op belangrijke momenten binnen de customer journey.

Blog / Videomarketing

Video marketing in opmars bij marketeers

Het gebruik van online video is de afgelopen jaren flink gestegen en marketeers zien nu ook de toegevoegde waarde in, strategie en optimalisatie blijft echter nog te vaak achterwege en dit is van grote invloed. Wij hebben de belangrijkste statistieken uit het Adfo onderzoek voor je gebundeld.

Laatste posts