Zo bouw je je eigen video marketing strategie
Inschrijven
Blog / Videomarketing

Zo bouw je je eigen video marketing strategie

Indy / donderdag 21 september 2017
Leestijd: +/- 7 minuten

Dat structurele videocontent de toekomst van marketing heeft, blijkt uit de cijfers. Er wordt per minuut ruim 500 uur aan video content geüpload op YouTube. Aan het eind van 2017 zal 74% van het webverkeer bestaan uit online video en door de inzet van online video op landingspagina’s neemt de conversie tot 46% toe.

85% van de mensen op deze wereld besteed gemiddeld meer dan 1 uur per week aan het bekijken van online video’s op YouTube en Facebook. Online videocontent is booming. Iedereen weet het en iedereen gebruikt het. We hebben alleen twee problemen:

Ten eerste wordt het voor marketeers steeds moeilijker om hun doelgroep te bereiken omdat er zoveel online videocontent is, en daarbij beginnen de kijkers van nu door uitgedachte campagnes heen te prikken. Je komt niet door die overkill aan informatie heen als je op de traditionele voet verder gaat als marketeer, deze tijd vereist een andere, meer structurele aanpak.

Je moet relevant zijn. Niet één keer, maar video voor video contact maken met je doelgroep. Op die manier heb je impact op je doelgroep. Dit vergt een goed uitgedachte videomarketing strategie, maar hoe bouw jij je eigen video marketing strategie succesvol op?

Stap 1: Doelstellingen

Ten eerste is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de doelstelling. Stel jezelf als eerste deze vraag: Waar wordt op dit moment naar toe gewerkt binnen het bedrijf? Is het doel bijvoorbeeld om in het volgende kwartaal een x aantal leads te genereren? In dat geval baseer je de video marketingdoelstellingen op lead generaties.

Dit is ook meteen je eerste Key Performance Indicator (KPI): Het aantal gegenereerde leads via online video. Het is van groot belang om de KPI’s direct na de doelstelling te bepalen, dit heeft invloed op de rest van de invulling van de video marketing strategie en is nodig om goed inzicht te krijgen in de resultaten na publicatie.

Lees ook: Zo bepaal je de KPI’s voor je online video

Onlangs klopte KLM bij ons aan met de vraag of wij een video marketing strategie kunnen ontwikkelen voor hun zakelijke spaarprogramma: BlueBiz. Het doel was: Het verhogen van de conversie binnen de e-mail marketing strategie. Bestaande klanten moeten geactiveerd worden tot het gebruik maken van hun Blue Credits. Deze uitdaging zijn wij uiteraard aangegaan.

Stap 2: Onderzoek

Wie zijn de mensen die behoefte hebben aan jouw product of dienst? Hier kom je achter door het doen van een doelgroeponderzoek. Een zeer belangrijk aspect binnen de video marketing strategie, die door veel marketeers, reclamebureaus en productiebedrijven wordt overgeslagen.

Wat is de vraag of het probleem waarmee jouw toekomstige klant nu zit, en waar jouw product of dienst antwoord op geeft of een oplossing voor biedt. Als het goed is weet je het antwoord hierop al.

Wie is deze toekomstige klant? Waar is hij te vinden? Hoe gedraagt hij zich? Wat interesseert hem? Hoe krijg je zijn aandacht? De antwoorden op deze vragen gebruik je om de video marketing strategie op te zetten. Hoe gaat jouw video marketing campagne de doelstellingen behalen, met de kennis die je nu hebt? 

Voor het Bluebiz programma van KLM was dit duidelijk: Ondernemers die regelmatig vliegen willen besparen op reiskosten en comfortabel vliegen. Door het zakelijk vliegen met KLM, Air France of andere deelnemende partners ontvangt de ondernemer waardevolle Blue Credits. Deze kunnen besteed worden aan gratis vluchten, upgrades en luxe artikelen. De ondernemer die bereikt moet worden is al lid van het Bluebiz programma en zit dus in de loyalty fase. Deze klant maakt echter niet genoeg gebruik van zijn of haar Blue credits. Via e-mail marketing moet de klant benaderd worden op een behulpzame en persoonlijke manier.

Stap 3: Video Strategie

Zodra je jouw doelstelling bepaald hebt en het onderzoek hebt afgerond kun je de invulling van je video strategie gaan bepalen.

Je video strategie is pas juist als die totaal is. Hiermee bedoel ik: Zorg ervoor dat je op basis van je doelstelling, onderzoek en customer journey de kijker op een goede manier opvangt op een landingspagina en kan opvolgen (re-marketen) met een ander soort video. Vanuit die gedachten en visie is ook ons credo “Één video is geen video” ontstaan. Wij zien dat een video strategie pas echt goed werkt als het minimaal twee video’s bevat.

Schrijf dus voor je zelf uit hoe de video strategie eruit komt te zien. Welke video’s de kijker te zien krijgt en met welke video hij opgevolgd wordt.

In onderstaand schematisch voorbeeld starten we met video 1 die de kijker naar een landingspagina stuurt. Binnen de campagne targetten we vervolgens iedereen die video 1 tot 80% heeft bekeken met video 2. Die sturen we opnieuw naar dezelfde landingspagina met als doel dat de kijker zijn gegevens achterlaat omdat die interesse heeft in het product of dienst.

Video 1 → landingspagina website  → Video 2 → landingspagina website → lead gegenereerd

Stap 4: Platform 

Wanneer je weet op welke platformen je doelgroep actief is kan je daar je video content op aanpassen.

Één door rekening te houden met het gebruik van het platform. Waarbij het heel belangrijk is om content te maken voor het platform en niet simpelweg iets te cross posten. YouTube is bijvoorbeeld heel geschikt voor informatieve en entertainende content , maar niet voor hele zakelijke/formele boodschappen.

Daarnaast wil je de video content zo goed en laagdrempelig mogelijk laten consumeren door de kijkers. Hiervoor kan je jouw video content aanpassen aan de verhoudingen van het platform. Voor Facebook en Instagram werken square video’s en vertical video’s goed. Als je hier vooraf rekening mee houd kan je deze variaties voor de verschillende platformen direct mee produceren binnen je productiefase. Zo haal je het meeste uit je video content voor het specifieke platform.

Stap 5: Advertentie types

Voorafgaand aan de productie van je video content houd je uiteraard ook rekening met de verschillende advertentie types die je gaat inzetten binnen je video strategie. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een bumper (6 sec) advertentie in YouTube dan dient jouw video format daar ook op afgestemd te zijn.

Je kan bijvoorbeeld van je langere video script een kortere variant van 6 sec bedenken voor YouTube en deze tegelijkertijd laten produceren. Dit is budget wise efficiënt en zorgt ervoor dat je op langer termijn meer uit dezelfde video content kan halen.

Stap 6: Landingspagina

Je video strategie is niks waard zonder een goed ingerichte landingspagina waarop de kijker kan converteren. Denk goed na over hoe je video je bestaande landingspagina kan verrijken en/of hoe je landingspagina eruit ziet nadat iemand vanuit de video klikt op “meer informatie”.

Straks produceer je video content en kan men niet op een goede manier converteren. Dat zou zonde zijn natuurlijk!

Stap 7: De conceptfase

Alle learnings uit het onderzoek, video strategie, platform, advertentie types neem je mee in het proces van de concept creatie. Hier wordt bedacht hoe de video’s er uit komen te zien.

Om voor KLM het doel van een hogere Blue Credits conversie binnen de e-mail marketing strategie te behalen hebben wij een virtuele accountmanager ontwikkeld: Anna. Anna biedt hulp aan de reizende ondernemers op de juiste momenten binnen de customer journey. Aan de hand van relevante en gepersonaliseerde video’s binnen de e-mail marketing strategie wordt de reizende ondernemer geactiveerd om zijn of haar Blue Credits te gebruiken.

Stap 8: Meten is weten

Wat vaak vergeten wordt, maar van enorme waarde is voor het langdurige succes van je videomarketing strategie is het meten van resultaten.

Zo kun je vanuit de statistieken zien hoe je video bekeken wordt. In welk gedeelte klikt men weg? Zodra je dit weet kun je jouw video format verder optimaliseren naar de wensen van je doelgroep. Zo leer je op langer termijn van het kijkgedrag van jouw doelgroep en kun je daarop jouw video strategie aanpassen.

Bij KLM werd hierdoor bekend dat de huidige video marketing strategie goed werkt en de doelstellingen behaalt. De gepersonaliseerde video’s hebben ervoor gezorgd dat er met een groei in het doorklikpercentage van 200% ten opzichte van e-mails zonder video thumbnails een conversiepercentage van maar liefst 74% is behaald.

Hopelijk heb je nu beter inzicht in hoe belangrijk het is om een goede video marketing strategie op te bouwen en hoeveel effect dit heeft op het uiteindelijke succes van je video marketing campagnes. Geen video marketing expert binnen jouw bedrijf of merk? Om valkuilen te voorkomen adviseren wij wel om een professionele video marketing partij bij het proces te betrekken.

Blog / Videomarketing

20 fascinerende redenen om met video marketing te beginnen

De afgelopen jaren is er zoveel veranderd en ontwikkeld op gebied van video marketing. Waarom gebeurt dit? Waarom is het gebruik maken van online video nou zo’n goede beslissing?

Laatste posts